• De Amerikaanse vermogensbeheerder voor cryptobeleggingen Wave Financial kreeg in twee jaar tijd een half miljard dollar onder beheer.
  • CEO David Siemer maakte al meerdere dips van 70 procent mee.
  • Siemer geeft aan hoe hij omgaat met grotere crashes op de cryptomarkt.

Als de koers van de bitcoin in korte tijd met 30 procent daalt, stromen de telefoontjes doorgaans binnen bij David Siemer, topman van de crypto-vermogensbeheerder Wave Financial.

Afgelopen week was het weer eens zover, toen de bitcoin binnen 24 uur van een niveau van 44.000 dollar wegzakte naar 32.000 dollar.

Siemer zit al sinds 2010 in cryptomunten, dus hij is wel wat gewend.

In 2017 bezat Siemer zelf zo’n 100 verschillende cryptomunten en beschikte hij over een aantal digitale portemonnees. Het was lastig om die allemaal goed in de gaten te houden. Op dat moment besloot hij vermogensbeheerder Wave Financial op te zetten.

"Er zijn vermogensbeheerders en andere partijen die beleggingen beheren waar ik zelf weinig aandacht aan besteed, dus vroeg ik me af waarom dat niet voor crypto bestaat", vertelt Siemer.

Hij startte Wave Financial in 2018, net na de grote cryptocrash van januari dat jaar. Inmiddels heeft Siemer een half miljard dollar onder beheer.

Screen Shot 2021 05 24 at 9.20.54 AM
Bitcoin price over time. Markets Insider

De zogenoemde 'cryptowinter' die in 2018 inzette, na de hype van de voorgaande twee jaar, was een ideaal startpunt, aldus Siemer. "Toen wij medio 2018 begonnen, waren er zo'n twintig concurrenten en die zijn allemaal gestopt in die periode."

Wat zit er achter de huidige onrust op de cryptomarkt?

Insider sprak Siemer op 21 mei, toen de koers van de bitcoin naar iets meer dan 30.000 dollar was gezakt. Dit was ongeveer een maand nadat de bitcoin het hoogste niveau ooit had bereikt op bijna 65.000 dollar.

De bitcoin en andere cryptomunten zijn sinds een week of twee speelbal van extreme koersschommelingen. Afgelopen weekend vond weer een minicrash plaats, gevolgd door herstel op maandag.

Wat zit hierachter? "Je moet niet denken dat Elon Musk met een paar tweets honderden miljarden dollars aan waarde kan wegvagen op de cryptomarkt", zegt Siemer, verwijzend naar de techmiljardair die zich de afgelopen weken kritisch heeft uitgelaten over de bitcoin vanwege het hoge energieverbruik.

Siemer kijkt eerder naar ontwikkelingen in China, waar de overheid zich nadrukkelijk heeft uitgesproken tegen het gebruik van ongereguleerde cryptomunten.

"Als China niest, heeft dat al snel buitensporige gevolgen voor de cryptomarkt, aangezien dat land extreem veel invloed heeft vanwege de mining-activiteiten die daar plaatsvinden", zegt Siemer.

Het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin gebeurt met behulp van computers van zogenoemde 'miners', waarbij China naar schatting 80 procent van de energie levert voor de huidige mining-activiteiten.

Hoe reageren rijke cryptobeleggers?

Het grootste probleem bij beleggen in crypto is de beperkte liquiditeit van de markt, legt Siemer uit. Toen de koers van de bitcoin de afgelopen week naar 32.000 dollar zakte, had Siemer een aantal rijke klanten die op dat niveau wilden kopen.

"Er was geen gebrek aan vraag. Wat wel speelde is dat klanten moeite hadden om heel snel grotere bedragen aan cash vrij te maken om in te stappen. Daar kwam bij dat als het geld er was het lastig was om te kopen, omdat veel cryptobeurzen de handelsvolumes niet aankonden, zodat het simpelweg onmogelijk was om te kopen."

Hoe overleef je een cryptocrash?

Siemer heeft al 6 crashes op de cryptomarkt van meer dan 70 procent en 22 dalingen van ruim 50 procent meegemaakt sinds 2010. Je moet simpelweg een dikke huid hebben als je in cryptomunten beleggen, is zijn ervaring.

Inmiddels is hij er wel van overtuigd dat cryptobeleggingen niet meer louter speculatief zijn. Zelfs als er een nieuwe 'bearmarkt' komt met een periode van langere dalingen, zal die anders zijn dan eerdere zwakke perioden, is de overtuiging van Siemer.

De vermogensbeheerder wijst hierbij op het bredere bezit van cryptomunten en de komst van verdienmodellen op het gebied van decentralised finance, ofwel financiële diensten die via blockchains worden geleverd zonder tussenkomst van intermediairs zoals banken.

"Als de bitcoin zich op een niveau van 30.000 dollar tot 35.000 dollar begeeft, is dat natuurlijk niet geweldig, maar het is ook niet het einde van de wereld", zegt Siemer.

Om echt in een bearmarkt te belanden, moet de koers van de bitcoin gedurende een langere periode wegzakken. Maar zelfs dan is er volgens Siemer geen reden om in paniek te raken.

"Ik zie cryptomunten als beleggingsklasse niet meer verdwijnen. Uiteindelijk gaat dit alleen maar verder omhoog. Dat geeft rust in woelige perioden."

Tijdens de cryptowinter die volgde op de crash van begin 2018, investeerde Siemer in ether, de munt van het Ethereum-netwerk, op een niveau van minder dan 100 dollar. Dat deed hij gedurende langere tijd toen de koersen laag bleven. Die strategie heeft uiteindelijk goed uitgepakt en daar houdt Siemer aan vast.

"Op de huidige prijsniveaus ben ik zeker nog positief gestemd", zegt Siemer. "We kopen op de dips."

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Hoe een werkloze daghandelaar die verkeerd gokte met GameStop en dogecoin opgescheept raakte met 20 miljard ASS Coins (die niet veel waard zijn)